Monday, June 20, 2011

Boyfriend Rinie



Haa...nampak...siamese kan tu?? Dia duk ngintai rinie depan sliding door, pukul 2 pagi okay...haha kalau Rinie suka yang ni saya terima je...hehehe

Saturday, June 18, 2011

Flashback

video
29 January 2011

Dulu masa diorang kenit2 excited nak diorang cepat besar. Haa...sekarang dah besar gedabak rasa nak furballs jadi kecil balik. *Doraemon...pinjam pintu suka hati boleh? Aku nak balik ke bulan January..hehe* 

Video ni dah simpan lama, tapi tak de masa nak haplod...kononnya nak edit dulu. Dah kata pemalas kan. Peram je la dalam folder. Hihihi

Thursday, June 16, 2011

WT.....Fish!!!



video

I try to record video shiro main air, fill up the pink basin with water and put shiro aside. Then going back to my room to take handphone and take this video...but...it's end up like........$#%^$ shiro pee dalam tu!!! shiro!! memang la your fur become yellowish je, buruk betul perangai...heeee...

shiro: hehehehe...*muka tak bersalah*

me: suka buat hal kan!??

shiro: ala tak tahan...gomenne~!!! hehehehe

Wednesday, June 15, 2011

Male cat for mating

Rinie still on heat...adehhh! Mana nak cari male kat ni? kat petshop semua mahal2, ada petshop tu pula kucing-kucing dia banyak yang sakit mata and bulu tak semenggah. Cari kat mudah.com yang free2 semuanya duduk jauh2 adoyaii...hari tu nampak kucing my neighbour, long hair cat, macam siamese, tapi tak tahu kucing siapa. Kucing tu main lalu lalang je depan rumah. Nak je catnap kejap bagi mating dengan Rinie, kira catch and release gitu...hikhikhik tapi kucing tu asal datang dekat je mesti lari. Lagipun dia outdoor cat, mesti banyak kutu. Hehehe

Sunday, June 12, 2011

Waiting list

There are soooooo many things that I want to buy for my furballs, will try my best to get it soon. Yeah!
But for this time being, I just need...
Number One
Cats' shoes
For female
And for male
Hihihi cute kan kan kannnn??

Number Two
Cats' Harness
The H-shaped Harness fits around the neck and under the forelegs. 
Number Three
Cat tree @ Cat scratcher
Number Four
Cat Shaver

Saturday, June 11, 2011

Baik beli Royal Canin!

Yesterday I went to Pet Lovers Centre, Mines. Looking for cat shaver! Nak tahu kenapa? Shiro dan Yuki dah besar. (Hehe tengok gambar pun tahu lah!) Sebabkan dah besar, both of them jadi nakal gila. Lari sana sini, buat sepah etc. But Shiro ni memang la kan, suka buat kotor, compare to Yuki yang lagi baik. Shiro suka celup tangan dalam mana-mana bekas yang berisi air (baldi, bekas air diorang, bekas pokok ibu) then dia kacau-kacau. Mula-mula tak percaya ibu cakap, sekali tu ternampak dia duk kacau2 air dalam baldi. Lepas tu bulu yang putih senanglah bertukar kuning. And dia suka duduk atas lantai yang basah. Hish! Nak sental guna shampoo kucing pun dah tak guna dah. Kuning juga. So, cara terbaik untuk masa sekarang adalah shave bulu dia. Tapi harga cat shaver tu RM60++! Adoyaiii...baik la beli royal canin dan tentu kenyang furballs tu.

Setakat ni belum ada bukti shiro buat macam tu, sebab baru berkejar nak ambil hp nak record, shiro tak main air dah. EEeeeee....

Thursday, June 9, 2011

Feed the cats

Happy gilerr malam tadi, bila balik kerja saya jumpa balik stray cat yang pernah saya bagi makan sebelum ni. Jadi malam tadi adalah kali ketiga saya bagi dia makan. Bayangkan malam-malam buta saya after balik kerja dalam pukul 1 2 pagi, saya akan berhentikan kereta kalau nampak kucing tu dan akan belikan friskies pack kecil tu dekat 7-11 terdekat. Feed them. 

Kucing tu ada 3 ekor anak. Kesian tau. First time saya ternampak dia masa balik kerja, terus patah balik ke 7-11 beli friskies bagi dia makan. Bayangkan kittens umur 2 - 3 bulan menyusu, mak dia pula keding je. Mesti diorang lapar kan. Tapi kittens tu akan lari bila saya datang dekat, so terpaksa jauhkan diri untuk make sure diorang makan. Makan dengan gelojoh lak tu. Kalau saya tak bagi makan, mana la mak dia nak cari makan kan? Kesian.Saya sempat cakap kat kucing tu "doakan org dapat kerja lebih baik ye dan murah rezeki". Sounds crazy kan? Tapi saya tau diorang doakan saya. =D

Few days after that jumpa lagi, saya bagi lagi makan. Masa tu kitten tu tinggal seekor je. Apa la nasib yang lain. T.T. Lepas tu lama gila tak nampak diorang dah. Risau. At last malam tadi jumpa balik. Hari-hari saya sengaja pilih jalan kat situ semata-mata nak cari kucing2 tu. Alhamdulillah, dapat juga bagi malam tadi. Lagi best bila mommy cat tu nampak saya terus dia datang dekat. Sebelum ni dia tengok je. Yeayy!! dia dah kenal saya. *HAPPY*

Saya share story ni bukan nak tunjuk baik. Tapi nak ajak anda buat baik. Apa kata kalau berpeluang, kita belikan sikit makanan kucing untuk kucing-kucing liar kat luar sana. Tak mampu nak bela pun, belanja makan sikit jadi lah kan. Saya rasa murah rezeki bila dapat tolong kucing ni. Kalau buat baik dengan orang, belum tentu orang baik dengan kita kan?? Buat baik dengan binatang, diorang sayang kita dan doakan kita. Allah lagi la sayang. =)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...